Crematie
In het crematorium zijn bepaalde zaken standaard aanwezig. Denk hierbij aan kandelaars, bloemenstandaards, muziekinstallatie en baar. Omdat wij het belangrijk vinden dat nabestaanden de tijd hebben om afscheid te nemen, is er geen andere plechtigheid op dezelfde tijd. Als u een afscheidsdienst wilt houden, mag u tijdens de gehuurde periode gebruik maken van de aula, overige ruimtes en attributen. Al deze zaken zitten in het tarief voor een crematie met plechtigheid. Het gebruik van de horeca wordt apart in rekening gebracht en is afhankelijk van de wensen. Hiervoor werkt de stichting met een vaste cateraar.
Hieronder informatie en uitleg over de mogelijkheden t.b.v. een crematie.
De crematieoven
De kist wordt na de plechtigheid naar de ovenruimte begeleid. Na de verplichte wettelijke controles vindt de invoer van de kist plaats. De duur van het proces is afhankelijk van vele factoren. Onze collega’s kunnen al uw (ook zeer specifieke) vragen ter plaatse beantwoorden.
Aanwezigheid bij invoeren
Naar wens kunt u aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven. Na het invoeren verlaat de familie de ovenruimte en kan het eventuele bloemstuk van de kist op een speciaal bloemplateau worden geplaatst.
Na het cremeren
Na de crematie wordt de as verzameld, gezeefd en vermalen. De as wordt in een urn gedaan, waarna de wettelijke bewaarplicht van 1 maand aanvangt. De as wordt bewaard in een zogenaamde cinisafe (zie foto). Na deze wachtperiode kan de as zijn uiteindelijke bestemming krijgen. De opdrachtgever van de crematie bepaalt de bestemming van de as.
Edelmetalen
Tijdens het zeven van de as worden eventuele gouden tanden en kiezen, metalen heupen, knieën en dergelijke verwijderd. De totale opbrengst van edelmetalen wordt beschikbaar gesteld aan goede doelen via het Dr. C.J. Vaillantfonds https://www.lvc-online.nl/dr-c-j-vaillantfonds
Asbestemming
Crematie-steentje
Bij het crematieproces wordt een vuurvast steentje, met daarop het unieke crematienummer, meegegeven. Dit steentje blijft bij de as zolang daar nog geen andere bestemming aan is gegeven. Ook bij de keuze om de as in een urn te bewaren, blijft het crematie-steentje daarbij bewaard. Na een verstrooiing kunt u het steentje eventueel los bewaren.
Wij hebben ruime keuze aan Asbestemmingen
Urnen
Columbarium
Heeft u gekozen voor een urn, dan kunt u die op Crematorium en Begraafplaats Zuiderhof of op de Noorderbegraafplaats plaatsen in één van meerdere columbaria oftewel urnenmuren. Wij kunnen de as in een zwarte kunststof urn in een gesloten nis plaatsen. Een sierurn kan in een open nis of op een urnengraf. Een nis in een columbarium heeft een huurtermijn van tien jaar, met de mogelijkheid van verlenging.
Urnengraf
De as van de overledene kan ook worden bijgezet in een urnengraf. Momenteel kan dit op Zuiderhof in de intieme urnentuin onder de moerbeibomen, of in het sfeervolle urnenbos.
Op de Noorderbegraafplaats is één van de grafvelden ingericht als urnenveld. Ook zijn daar columbaria, groepsgewijs opgesteld. Daarnaast zijn er urnentuintjes.
Urnengraven worden op onze begraafplaatsen uitgegeven voor een periode van tien jaar en bieden plaats aan maximaal twee urnen per graf.
Asverstrooiing
Zelf verstrooien
De as van de overledene kunt u zelf worden verstrooien op een daarvoor gekozen plek. U dient altijd toestemming te hebben van de eigenaar van grond of water. Ook kan de eigenaar van grond of water u om de crematieverklaring vragen. Deze krijgt u mee als u de as bij ons ophaalt na de verplichte bewaarperiode van 14 dagen.
Gemeentelijke begraafplaatsen
Zowel de Noorderbegraafplaats als Zuiderhof bieden de mogelijkheid om te verstrooien. Op de Noorderbegraafplaats kan dit op een speciaal verstrooiveld. Zuiderhof beschikt over een verstrooibos in een natuurlijke omgeving. Hierbij kunt u ook een naamplaatje op de gezamenlijke gedenksteen laten plaatsen. Na de verstrooiing kunt u een steekvaas met bloemen of losse bloemen plaatsen. Daarna zijn aanduidingen niet meer toegestaan.
Zeeverstrooiing
Een verstrooiing op zee is het minst belastend voor het milieu. Deze keuze past het beste bij een voorkeur dat de as snel deel uitmaakt van de natuur. Het is ook mogelijk om bij het crematorium aan te geven dat u de wens heeft dat de as tijdens een collectieve verstrooiing verstrooid wordt. De assen worden dan achter elkaar individueel verstrooid op de Noordzee. Wij regelen dit voor u met een professionele partij. U kunt er ook voor kiezen dit zelf te regelen en eventueel mee te gaan.
Kleine hoeveelheden van de as
Het kan zijn dat u het voornemen heeft om alleen een klein deel van de as te laten verwerken in een sieraad, een glasreliek, mini-urn, een andere keuze of meerdere nabestaanden een deel van de as wilt geven. Uiteraard kunnen wij bij de afgifte van de as dit op verzoek vooraf voorbereid hebben.
Informeer naar de vele mogelijkheden die er zijn.
Bloemstukken
Bloemstukken en losse bloemen worden na afloop van de plechtigheid neergelegd aan de voorkant van het plein. Wij stimuleren nabestaanden om van tevoren na te denken of zij na de uitvaart bloemen willen meenemen (naar huis of een andere bestemming). Het bloemstuk van de kist kan tijdelijk op een speciaal bloemplateau (onze bloemenbank) worden neergelegd, tussen het crematorium en de condoleanceruimte in. Linten en kaarten worden na de plechtigheid van bloemstukken afgehaald en meegegeven in een bewaardoos van Crematorium Hilversum. Mocht u dit anders willen, dan kunt u dit vooraf aangeven.
‘Voorbij afscheid is herinneren nabij’
Contactgegevens
Kantoor Uitvaartstichting Hilversum
Bosdrift 12
1215 AL Hilversum
Kantoor open Maa-Vrij: 8.30 – 16.30 uur
T 035 6210960
T 035-2064521 Alles over as(bestemmingen) en urnenwinkel
E info@uitvaartstichtinghilversum.nl
Voor boekingen bereikbaar tot 21:30 uur via 06-21318538
Plechtigheden, crematies & begrafenissen: 7 dagen per week
Bezoekadres
Hoofdkantoor: Begraafplaats Bosdrift
Bosdrift 12
1215 AL Hilversum
Crematorium Hilversum / Zuiderhof
Kolhornseweg 13
1213 RS Hilversum
Noorderbegraafplaats
Laan 1940-1945 2
1222 NL Hilversum
Onze begraafplaatsen zijn open van zonsopgang tot zonsondergang