Zuiderhof

Begraafplaats Zuiderhof

Zuiderhof ligt op de overgang van de stad naar de Hilversumse heide. In het ontwerp uit 1957 van W.M. Dudok leidt een royale entree naar het grote maar sober vormgegeven en ingerichte voorplein van de aula. Dit wordt omgeven door een zes meter hoge zuilengalerij.

De aula kijkt uit over de groene middenas: het centrale element op de begraafplaats. Aan weerszijden van die as zijn de grafvelden gesitueerd, omsloten door heesters en bomen die een intieme sfeer creëren.

Zuiderhof is een statige en streng vormgegeven begraafplaats. Met het beheer van de begraafplaats wordt op deze contrasten ingespeeld. Volledig toegerust op alle gangbare vormen van begraven en asbestemming, beschikt Zuiderhof ook over een intieme urnentuin met moerbeibomen, omringd door een beukenhaag en lavendelstruiken. De urnentuin is gecombineerd met kindergraven en urnenmuren. Aangrenzend bevindt zich een urnenbos en een verstrooibos.

Door de ligging op de heide komen ook wandelaars naar Zuiderhof om hier van de rust te genieten. Het kan gebeuren dat u op Zuiderhof dieren tegenkomt die op de heide leven.