Cremeren

Cremeren

Crematorium Hilversum biedt cremeren met diverse mogelijkheden. Met of zonder afscheidsdienst en u kunt er ook voor kiezen bij de invoer van de kist aanwezig te zijn. In het crematorium zijn circa 15 zitplaatsen, een audioset, kaarsen en is er ruimte om voor de crematie nog bepaalde rituelen uit te laten voeren.

De ontvangst

Op de dag van de crematie wordt de familie door onze gastvrouw/-heer ontvangen. Als er een afscheidsdienst is, worden de belangstellenden voor aanvang van de dienst uitgenodigd om in de aula binnen te komen. In overleg kan het verloop uiteraard anders worden ingevuld.

Faciliteiten crematorium

Bepaalde zaken zijn standaard aanwezig, zoals kandelaars, bloemenstandaards, muziekinstallatie en baar. Als er een afscheidsdienst is, mag u voor de huurperiode gebruikmaken van aula, overige ruimtes en bovengenoemde zaken. Al deze zaken zitten in het tarief voor een crematie met plechtigheid. Het gebruik van de horeca wordt apart in rekening gebracht en is afhankelijk van de wensen. Hiervoor werkt de stichting met een vaste cateraar.

De crematieoven

De kist wordt na de plechtigheid naar de ovenruimte gebracht. Eerst worden de wettelijk vereiste controles verricht (identiteit, papieren). Dan wordt de kist de oven ingevoerd. Er is per crematie altijd maar één kist in de oven. De verbranding duurt ongeveer vijf kwartier.

Aanwezigheid bij invoeren
Naar wens kunnen naasten aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven.  In verband met de veiligheid is vooraf overleg nodig over de mogelijkheden. Na het invoeren verlaat de familie de ovenruimte en kan het eventuele bloemstuk van de kist op een speciaal bloemplateau worden geplaatst.

De as

Na de crematie wordt de as verzameld, gezeefd en vermalen. De as wordt in een urn gedaan, waarna de wettelijke bewaarplicht van 30 dagen aanvangt. Na deze wachtperiode kan de as zijn uiteindelijke bestemming krijgen. De opdrachtgever van de crematie bepaalt de bestemming van de as.

Edelmetalen
Tijdens het zeven van de as worden eventuele gouden tanden en kiezen, metalen heupen, knieën en dergelijke verwijderd. De totale opbrengst van edelmetalen wordt beschikbaar gesteld aan goede doelen.

Bloemstukken

Bloemstukken en losse bloemen worden na afloop van de plechtigheid neergelegd aan de voorkant van het plein. Wij stimuleren nabestaanden om van tevoren na te denken of zij na de uitvaart bloemen willen meenemen (naar huis of een andere bestemming). Het bloemstuk van de kist kan tijdelijk op een speciaal bloemplateau worden neergelegd, tussen het crematorium en de condoleanceruimte in. Linten en kaarten worden na de plechtigheid van bloemstukken afgehaald en meegegeven in een bewaardoos van Crematorium Hilversum. Mocht u dit anders willen, dan kunt u dit vooraf aangeven.