Asbestemming

Asbestemmingen

Crematie-steentje

Bij het crematieproces wordt een vuurvast steentje, met daarop het unieke crematie-nummer, meegegeven. Dit steentje blijft bij de as zolang daar nog geen andere bestemming aan is gegeven. Ook bij de keuze om de as in een urn te bewaren, blijft het crematie-steentje daarbij bewaard. Na een verstrooiing kunt u het steentje eventueel los bewaren.

Urnen

Columbarium

Heeft u gekozen voor een urn, dan kunt u die op Crematorium en Begraafplaats Zuiderhof of op de Noorderbegraafplaats plaatsen in één van meerdere columbaria oftewel urnenmuren. Wij kunnen de as in een zwarte kunststof urn in een gesloten nis plaatsen. Een sierurn kan in een open nis of op een urnengraf. Een nis in een columbarium heeft een huurtermijn van tien jaar, met de mogelijkheid van verlenging.

Urnengraf

De as van de overledene kan ook worden bijgezet in een urnengraf. Momenteel kan dit op Zuiderhof in de intieme urnentuin onder de moerbeibomen, of in het sfeervolle urnenbos.

Op de Noorderbegraafplaats is één van de grafvelden ingericht als urnenveld. Ook zijn daar columbaria, groepsgewijs opgesteld. Daarnaast zijn er urnentuintjes.

Urnengraven worden op onze begraafplaatsen uitgegeven voor een periode van tien jaar en bieden plaats aan maximaal twee urnen per graf.

Asverstrooiing

Zelf verstrooien

De as van de overledene kunt u zelf worden verstrooien op een daarvoor gekozen plek. U dient altijd toestemming te hebben van de eigenaar van grond of water. Ook kan de eigenaar van grond of water u om de crematieverklaring vragen. Deze krijgt u mee als u de as bij ons ophaalt na de verplichte bewaarperiode van 30 dagen.

Gemeentelijke begraafplaatsen

Zowel de Noorderbegraafplaats als Zuiderhof bieden de mogelijkheid om te verstrooien. Op de Noorderbegraafplaats kan dit op een speciaal verstrooiveld. Zuiderhof beschikt over een verstrooibos in een natuurlijke omgeving. Hierbij kunt u ook een naamplaatje op de gezamenlijke gedenksteen laten plaatsen. Na de verstrooiing kunt u een steekvaas met bloemen of losse bloemen plaatsen. Daarna zijn aanduidingen niet meer toegestaan.

Zeeverstrooiing

Een verstrooiing op zee is het minst belastend voor het milieu. Deze keuze past het beste bij een voorkeur dat de as snel deel uitmaakt van de natuur. Het is ook mogelijk om bij het crematorium aan te geven dat u de wens heeft dat de as tijdens een collectieve verstrooiing verstrooid wordt. De assen worden dan achter elkaar individueel verstrooid op de Noordzee. Wij regelen dit voor u met een professionele partij. U kunt er ook voor kiezen dit zelf te regelen en eventueel mee te gaan.

Kleine hoeveelheden van de as

Het kan zijn dat u het voornemen heeft om alleen een klein deel van de as te laten verwerken in een sieraad, een glasreliek, mini-urn, een andere keuze of meerdere nabestaanden een deel van de as wilt geven. Uiteraard kunnen wij bij de afgifte van de as dit op verzoek vooraf voorbereid hebben.

Informeer naar de vele mogelijkheden die er zijn.